tiistai 6. maaliskuuta 2012

Karitsan sisäfilettä, mustaviinimarja-punaviinikastiketta ja risottoriisiä 2:lle

En ole koskaan pitänyt lampaanlihan mausta. Luin jostain että karitsan liha on miedomman makuista, joten Stockan herkkuun ja sieltä karitsan sisäfilettä (maksoi noin 8 euroa/2 filettä). Selailin netistä ohjeita ja sovelsin niistä oman versioni. Tämä on helppo ja nopea valmistaa. No, se lampaan makukin tässä maistui mutta oli niin miedon makuinen että olisi voinut ottaa jopa lisää.

RISOTTO 2:lle
1,5 dl Risottoriisiä (jos nyt ei satu olemaan juuri risottoriisiä niin muukin käy, katso ohjeet paketista)
5 dl nestettä (käytin Knorr:in Fond Du Chef -kanalientä, se sopii risottoriisiin erittäin hyvin. Myös esim. kasvisliemi käy)
2 rkl voita

Valmista ensin liemi ohjeen mukaan. Sen jälkeen kuumenna rasva kattilassa, älä polta. Lisää risottoriisi ja kuullota kunnes riisi on sopivan "lasisen" näköistä. Lisää nestettä vähitellen ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia. Kaikkea lientä ei ole pakko käyttää, tavoite on että riisi pysyy kokoajan tarpeeksi kosteana mutta ei ui nesteessä niin että sitä pitää lopuksi kaataa pois. Mielestäni kanaliemellä tehty risottoriisi ei tarvitse muuta maustetta.

MUSTAHERUKKA-PUNAVIINIKASTIKE
(Sovellettu ohje, alkuperäinen täällä)
2 rkl voita
1 sipuli
1 dl punaviiniä
2 dl kermaa
1 rkl härkäfondia (tai muuta fondia) TAI puolikas lihaliemikuutio
1 rkl mustaherukkahilloa tai 1 dl pakastettuja mustia viinimarjoja
Pippuria
Roseepippuria
(Maizenaa suurustamiseen)

Sulata voi kattilassa, lisää silputtu sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä (sipuli ei saa ruskistua). Sulata mustat viinimarjat mikrossa ja survo haarukalla esim. pienellä lautasella. Lisää kattilaan punaviini, kerma, viinimarjat sekä fondi/liemikuutio ja pippuri. Keittele viitisen minuuttia kokoajan sekoittaen. Siivilöi liemi ja jos kastike tuntuu liian ohuelta voit suurustaa sitä vesitilkkaan sekoitetulla Maizenalla tai Maizenasuurusteella joka sekoitetaan suoraan kastikkeeseen (tai vaihtoehtoisesti ihan veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla). Jos taas kastike tuntuu liian paksulta, lisää tilkka vettä.


Yksinkertaiset raaka-aineet. Herkkusieni ja sipuli ei kuulu juuri tähän annokseen mutta niistä voi paistella silti lisäkkeen jos kaipaa tähän jotain lisuketta.

KARITSAN SISÄFILE 2:lle
2 kpl karitsan sisäfilettä
Suolaa, mustaapippuria
3-4 rkl voita
3 valkosipulin kynttä
Rosmariinia
Persiljaa
Timjamia
(yrtit mieluiten tuoreena mutta myös kuivatut käy)

Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Puhdista karitsa kalvoista ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Sulata voi pannulla, lisää pilkottu valkosipuli sekä hienonnetut yrtit (ei tarvitse olla kovin hienoa silppua). Kuullota valkosipulia ja yrttejä voissa hetki miedolla lämmöllä. Nosta pannun lämpötilaa ja lisää karitsan sisäfileet pannulle yrtti-valkosipulimausteen päälle. Ruskista molemmilta puolin 2-3 minuuttia, käännellen niitä. Kun pinta on ruskea voit laittaa ne vielä hetkeksi uuniin noin 150 asteeseen (5 min). Karitsan kypsyysaste on vähän makuasia, sisälämpömittarilla saat juuri haluamasi kypsyysasteen. Ota fileet uunista ja kokeile kypsyys leikkaamalla paksuimmasta kohtaa. Jos on liian punaista, laita vielä hetkeksi uuniin. Sisäfile on kuitenkin niin ohut että se kypsyy melkein jo tuon ruskistuksen aikana.

Kokoa ateria lautaselle: Risottoriisin saat kivaksi keoksi kun voitelet öljyllä kahvikupin, täytät sen risotolla ja painelet tiukkaan. Kumoaminen lautaselle käy parhaiten niin että otat kupin käteesi, laitat lautasen sen päälle alassuin ja kippaat koko asetelman ylösalaisin jonka jälkeen nostat vaan kupin pois. Leikkaa karitsan sisäfile siivuiksi ja lisää kastike viereen tai päälle. Koristeeksi voit laittaa salaattia tms.

Yksinkertainen on kaunista. Kuva on surkea eikä tee oikeutta aterialle.

Niin ja ehdottomasti jotain hyvää punkkua tän kanssa. Alkossa kyllä osataan neuvoa, meillä oli muistaakseni jotain Valpolicellan alueen viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos sulla on jotain sanottavaa, niin sano. Ja arvostelut otan ilolla vastaan.