keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Joulu 2014 Tallinnassa

Olen jo monta vuotta halunnut voivani viettää joulun jossain lämpimässä maassa. Siihen ei vaan ole tullut vielä mahdollisuutta. No, pohdittiin jo paljon ennen joulua, että jospa viettäisimme sen jossain ihan muualla kuin kotona. Jopa vanhempani innostuivat asiasta, he ovat olleet aina jouluna kotona. No, ajanpuutteen vuoksi kohteeksi valikoitui Tallinna, ja olikin hyvä vaihtoehto.

Lähdettiin kotoa Tonin työkuvioiden vuoksi vasta jouluaattoaamuna aikaisin. Tälläkertaa valitsimme menomatkalle Viking Linen (XPRS) ja paluumatkalle Tallinkin (Superstar). Laivamatkat oli itseasiassa ihan törkeän hintaiset, mutta ymmärrettävästi hyvä pyytää joulun aikaa melkein mitä vaan. Ja aikataulullisesti oli pakko valita nuo ajat, sillä muutoin ei olisi matkanteko onnistunut.

Matkan kustannukset:
Menomatka 4 hlöä + auto 156,00 €
Hotelli 2 huonetta, 2 yötä (toinen huone perus, toinen parempi) 388,00 € (sisälsi aamiaiset sekä joulubuffetin)
Paluumatka 4 hlöä + auto 207,00 €

Lähdimme kotoa joskus 7:n aikaan aamulla, muutama pysähdys ja laiva lähti 11:30. Tallinnaan saavuimme klo 14:00, mikä oli ihan hyvä aika. Ehdimme käymään vähän kaupassa siinä ennen hotelliin menoa. Hotelliksi valitsimme sijainnin, pysäköinnin ja Joulubuffetin vuoksi Park Inn By Radisson Central -hotellin. Hotelli sijaitsee ihan sataman lähellä ja sillä on oma pysäköintipaikka hotellin edessä. Tämä jos mikä on kyllä Tallinnassa hotellia valitessa todella tärkeä asia, mikäli saapuu omalla autolla.



Tallinnan pysäköintimahdollisuudet ovat lähinnä joko kallis kadunvarsipysäköinti, tai pysäköintitalo. Joillain hotelleilla saattaa olla oma parkkihalli. Tässä hotellissa oli runsaasti pysäköintitilaa eräänlaisella suurella sisäpihalla, josta myös oli hotellin sisäänkäynti. Alue oli porteilla suljettu, toimi samalla periaatteella kuin parkkihalleissakin eli puomilla otettiin automaatista lippu, ja se maksettiin sitten hotellin respassa poislähtiessä. Tai vaihtoehtoisesti toisella portilla, jossa sijaitsi pieni koppi missä oli nainen töissä. Hän katsoi pysäköintilipun ja avasi puomin. Parkkipaikka tuntui turvalliselta, koska oli ihan hotellin edessä ja siihen oli näköyhteys.

No, se siitä pysäköinnistä. Jouluaattoiltana hotellissa oli järjestetty Joulubuffet, ja olipas muuten herkullinen! Vähän samaa kuin meillä, vähän erikoisuuksiakin. Harmi kun ei tullut otettua kuvaa ateriasta. Buffetpöydässä oli vaikka mitä herkkuja, valitsin niistä ihan kokeilumielessä kaikkea erikoista, ja toisaalta taas perusturvallisia ruokiakin.

Näitä muunmuassa päätyi lautaselleni: verimakkaraa, kinkkua, rosollia (tähän rosolliin oli sekoitettu ilmeisesti kermaviiliä sekaan), lohta, haudutettua hapankaalia (superhyvää!), ja mitä kaikkea siinä nyt olikaan. Todellakin hyvä kattaus. Sen jälkeen ei paljoa muuta tehtykkään, nukkumatti kutsui aika helposti..

Joulupäivänä sitten lähdimme pienelle kävelyreissulle. Einsin kävelimme Viru -hotelliin, jossa tarkoitus olisi ollut vierailla KGB -museossa. Mutta valitettavasti kaikki päivän vierailut olivat täynnä, joten se jäi sitten pois suunnitelmista. Muistakaa siis varata vierailu etukäteen, museo on todella suosittu.

Sokos Hotel Viru

Kohti vanhaa kaupunkia.

Matka jatkui vanhaan kaupunkiin. Meidän hotellista vanhan kaupungin portille oli matkaa vain 500 metriä. Olimme yllättyneitä miten paljon Tallinnassa oli jouluturisteja! Viru -katu oli ihan täynnä väkeä Raatihuoneentorille saakka. Pysähdyimme matkalla erääseen kahvilaa, jossa saa tilata vesipiipun pöytään. Valitsimme mansikan makuisen, ja siinä sitten joimme viskiä ja poltimme vesipiippua. En tiedä kyllä ketään, joka olisi joulupäivänä ollut samoissa puuhissa.. (Selvennykseksi vielä, vesipiippu on siis täysin laillinen, makutupakalla varustettu piippu.)



Siitä sitten Raatihuoneentorille, jossa väkeä riitti! Tallinnan kuuluisa Joulutori oli vielä täydessä toiminnassa, kiertelimme kojuja mutta mitään ei tarttunut mukaan. Kävimme varaamassa pöydän ravintola Troikasta iltaa varten. Troika on venäläinen ravintola, joka oli osalle meistä jo ennestään tuttu. Taatusti hyvä.


Kelpaisko pukin mopokyyti? Aika ohkaset on varusteet, onneks ei parta lähteny tuulen mukaan.


Tallinnan joulutori joka jatkuu aina tammikuulle saakka. Raatihuoneentorilla.


Siitä sitten kävelimme Vene -katua ja kävimme Nikolai Ihmeidentekijän kirkossa (ortodoksikirkko ja hyvin koristeellinen, tunnelmallinen ja kaunis). Siitä kävelimme sitten muurien ulkopuolelle, ja vähän pisemmän kautta lopulta taksilla hotelliin.

Nikolai ihmeidentekijän kirkko. Kerran oltiin tuossa kapean kadun toisella puolen, ihan vastapäätä pari päivää. Kyllä muuten kellot soi. 

 Jonkin aikaa levättyämme otimme illemmalla taksin jälleen, ja suuntasimme syömään. Ravintola oli aika hiljainen vielä siihen aikaan. Tarjoilija suositteli meille jotain menua, ja otimme sen. Siihen kuului alkupalaksi suolakurkkuja, smetanaa ja hunajaa (tää on aina ihan pakko ottaa muutenkin), sekä blinejä mädillä, smetanalla ja sipulilla. Ja tietenkin vodkasnapsi, jonka tarjoilijat tuolla kaatavat perinteisesti hyvin, hyvin korkealta.

Joulutori illalla.


Venäläinen ravintola Troika.

Ruuan kanssa tilattiin pullo punaviiniä, ja pääruoka oli härän sisäfilepihviä sekä juureksia  sekä muita hörhelöitä, kastikkeella höystettynä. Pihvi oli oikein hyvä, yhdellä meistä se oli tosin liikaa paistunut. Jälkiruuaksi saimme varmaan jotain hyvää, en kyllä muista mitä. Kaikenkaikkiaan ruoka ja palvelu olivat erinomaisia. Vatsat killillään raahauduimme sitten taksiin, ja vielä huoneessa otettiin parit yömyssyt, ja taas oltiin valmiita unten maille.

Troika on todella kaunis sisältä.

Alkupalaksi venäläisessä ei missään nimessä käy mikään muu kuin blinit.. 

... ja suolakurkut hunajalla ja smetanalla.


Sitten lihan kanssa höysteeksi sieniä, hapankaalia, paprikaa, ja kaikkea muutakin. Ja iiiihanaa punkkukastiketta.

Pihvit tulivat valurautapannulla tirisevän kuumana perunoiden kera, tässä jo lautaselle laitettuna.

Tää on aina mun lempparihetki, mikään - ei kertakaikkiaan mikään - venäläisen ruuan kanssa tapahtuva kohtaaminen ei voi olla täydellinen ilman vodkaa. Näin sitä kaadetaan! 


Hotellin aamupala oli muuten erinomainen verrattuna siihen, mitä olen Virossa tottunut. Olen kuitenkin ollut varmaan parissakymmenessä hotellissa siellä, ympäri Viroa, ja tämä oli niistä ehdottomasti runsain. Jos aamupalalla on pelmeneitä, se ei voi olla huono :) Kattaus oli todellakin oikein mainitsemisen arvoinen.

Mitäpä sitten, Tapaninpäivänä kerättiin kamat kasaan ja kirjauduttiin ulos hotellista. Pysäköinti maksoi 16 €/vrk eli yhteensä 32 €. Kävimme vielä kaupungin ulkopuolella Laagrissa shoppailemassa vähän tuliaisruokia ja muuta tarpeellista. Sen jälkeen Superalko, ja sitten satamaan ja kotiin. Tosi kiva reissu, ehdottomasti voin suositella.