perjantai 12. joulukuuta 2014

Ravintolakokemus: Gaijin

No niin, aina oon halunnu mennä noihin telkkarista tuttuihin "huippuravintoloihin" syömään. Tällä kertaa siskoni oli varannut jo muutama viikko aikaisemmin meille pöydän ravintola Gaijinista, Helsingistä. Kyseessähän on siis teeveestä tutun Tomi Björkin sekä Matti Wikbergin aasialaisia makuja tarjoava ravintola.

Yötä olimme Albertinkadulla sijaitsevassa Solo Sokos Hotel Aleksanterissa. Kaikenkaikkiaan oikein hyvä hotelli, kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Hotelli oli hiljainen, vaikka huone oli kadun puolella. Mitään häiriöitä ei ilmennyt, palvelu vastaanotossa oli todella ystävällistä. Respan tyttö kysyi heti, haluammeko myöhäisen huoneenluovutuksen. Hotellin aulabaari oli ihan kiva, ravintolasta ei yllättäen ole mitään kerrottavaa.. :) Aamupala oli monipuolinen joskin hieman sokkeloinen ja sekava. Plussaa siitä, että tarjoiluja toi kahvikannun pöytään.

Pahoittelen kuvien huonoa laatua, ne on otettu varsin nopeasti ettei pöytäseurue joudu odottelemaan, ja ilman salamaa kohteliaisuussyistä.

Ennen ravintolaan menoa, siskoni ja hänen miehensä olivat varanneet meille vähän alkupaloja.. eli ostereita ja vodkaa :) Juu, enkä syönyt koska ensimmäinen ja ainoa osterikokemukseni oli niin dramaattinen...



Odotukset olivat tietenkin korkealla, eikä suotta. Ravintola on aika pieni, mutta tunnelma varsin rento. Kerron tässä järjestyksessä mitä "Menu Gaijin", eli maistelumenu sisälsi. Lisäksi otimme juomamenun, joka koostui erilaisista ruokiin liittyvistä juomista. Aluksi otimme kuitenkin alkudrinkit, joiden nimi ei kyllä jäänyt mieleen. Drinkissä oli kuitenkin kurkkumehua, limeä, inkivääriä, ja mitä siinä nyt oli.. Herkullinen, kerrassaan ihanan raikas.





 
Maistelumenu toimii periaatteella, että pöytään tuodaan peräkkäin erilaisia ruoka-annoksia. Ruoka tarjoillaan yhteiseltä lautaselta keskelle pöytäseuruetta. Tarjoiluja kertoi kokoajan mitä lautasella oli, mutta osa jutuista meni vähän ohi kun kaikki oli niin ihmeellistä. Tilannetta helpotti kuitenkin jo alussa pöytään tuotu pieni paperilappu, josta pystyi seuraamaan menun kulkua.

Ensimmäisenä tuotiin kaksi ensimmäistä annosta yhtäaikaa. Juomaksi tuli tietenkin Sake. En ollut siitä kovin vakuuttunut, maistoin ensimmäistä kertaa ja se tuoksui pontikalle.. No, annokset olivat:

1. Vihersimpukka, tuoretta yuzuhedelmää, merileväkaviaaria. Valitettavasti en syönyt tätä, koska simpukat ym. merenelävät eivät ole minun suuni mukaisia.. mutta pöytäseurue kehui näitä erinomaisen hyviksi.

2. Pehmeän leivän sisällä: possunkylkeä, kimchimajoneesia ja pikkelöityä kurkkua. Härreguud että saattoi vaatimattoman näköinen pikkuinen leipä olla hieno makuelämys. Näitä täytyy tehdä kotona!

 
 
Seuraavaksi juomaksi saatiin valkoviiniä. Ja vuorossa olivat seuraava laji.
 
3. Sashimilajitelma, mätiä, wasabi-yuzu dressing, wakemea, wasabimajoneesia.
 


 
 
Tässä annoksessa oli ehkä liikaa laitettu yhdelle lautaselle, tai lautanen oli liian pieni ja tavaraa liikaa. Oli hieman hankalaa katsoa listasta mitä lautasella oli, ja vielä etsiä erilliset komponentit siitä. Jokatapauksessa siinä oli kolmea erilaista kalaa sekä lisäkkeitä. Makujen sinfoniaa, melkoista menoa :)
 
Ja sitten eteenpäin, kun kerran vauhtiin päästiin
 
4. Glaseerattua ankeriasta, ankanmaksaa, kirsikalla maustettuja tapiokahedelmiä, maapähkinää, norileipää
 
 
Ankerias ei juuri maullaan sykähdyttänyt. Periaatteessa sen tilalla olisi voinut olla ihan mitä tahansa. Tapiokahedelmä oli kiva lisä tuossa, ankanmaksa toimii aina (paitsi eettisesti...) ja norileipäkin oli hauska yksityiskohta.
 
5. Saikyo-miso marinoitua lohta, fenkolia, tuore wasabi-dashi emulsio, bonitoa, merileväkaviaaria
 
 
Tässä vaiheessa alkoi olla takana jo makuja niin paljon, että ei ollut paljoa sanottavaa muutakuin että herkkua on. On. Lohi oli täydellisesti kypsennettyä.  Riisiä oli niin paljon, että sitä söimme myös seuraavan annoksen jäännösliemen kanssa.
 
Sitten saimmekin juomaksi punaviiniä.
 
6. Possun ribsejä, soija-mirin karamellia, togarashia
 
 
Tämä oli toinen illan suosikeistani. Todella taivaallisen makuista kastiketta ja suussasulavan pehmeää possua. Kastike oli niin hyvää, että se piti käyttää viimeiseen asti, joten edellisen annoksen riisit käytimme siis tähän. Sain kaveriltani lainaksi Tomi Björkin Gaijin -kirjan josta löytyi tämä ohje, ja testattu on jo. Siitä myöhemmin blogissa lisää, ohjeen kanssa.
 

7. Paistettua kampasimpukkaa, harvinaista kiinalaista x.o. kastiketta, bonitoa, merileväkaviaaria
 


 
Kaunis annos, kampasimpukka vaan sekään ei ole minun herkkuani. Joten tämäkin päätyi erään pöytäseurueeseen kuuluneen kitusiin. Ja maistui kuulema, mun nenään noi "tuoksui" vähän liian voimakkaalle...
 
8. Grillattua possunkylkeä, salaatinlehtiä, pikkeleitä, kimchiä, seesamidressing, chilipastea
 
 

Tämä oli mun toinen suosikkini. Salaatinlehteen käärittiin noita kaikkia aineksia, jokainen oman makunsa mukaan. Posssu oli jälleen ihan suussasulavaa. Ihan törkeän hyviä makuyhdistelmiä, taattua laatua. Tarjoilija teki tässä kohtaa pikku mokan. Kun toi nuo pöytään, alkoi heti kertomaan mitä siinä on, ja se alku meni kaikilta tietenkin ohi. Eräs meistä kysyi että "niin miten näitä syödään", johon tarjoilija töksäytti: "no juurihan minä kerroin".. No tästä kyllä sitten valitettiin seuraavalle tarjoilijalle, ja saimme jälkiruuan yhteydessä yhdet ylimääräiset jälkiruuat hyvitykseksi.
 
Jälkiruoka: Alempana sake-omenasorbettia, vaniljalla maustettua valkosuklaacremeä, paahdettua omenakauraa, sake gelee, Ylempänä ylimääräinen hyvitysannos, enpäs muista mitä siinä oli. Jotain sorbettia kuitenkin. Ja juomaksi Rose viiniä.
 
 
No, jälkiruoka oli aika perus. Eräs meistä totesikin tarjoilijalle että "vähän tuollaista mysliä ja mikä tää klöntti tässä on" (klöntti oli se sake gelee, aika öllön näköinen kieltämättä).
 
Loppuun vielä otettiin viskipaukut, oli tuo niin mahtava kokemus. Voin ehdottomasti kyllä suositella jokaiselle. No, maksaahan tämä ilo toki.. eli ihan muutaman kympin kanssa ei kannata ovesta sisään astua. Ikimuistoinen, veikkaan että toista yhtä kallista ateriaa en tule ikinä syömään.