perjantai 7. marraskuuta 2014

Kurpitsasämpylät

Kaikki alkoi siitä, kun keväällä laitoin kasvamaan kurpitsan siemeniä. En ollut ollenkaan varma miten niiden käy. No, jostain kumman syystä ne lähtivät todella hyvin kasvamaan, ja olivat ihan rotevia taimia. Ilmojen salliessa ne sitten saatettiin vanhempieni pihalle jatkamaan kasvuaan. Ja nehän sitten kasvoivat. Tuloksena oli yhteensä 35 kiloa kurpitsaa, joten jotain oli keksittävä..

Kurpitsasato. Suurin painoi 15 kiloa, yhteispaino näillä 35 kiloa.
 
 
Porukat teki niistä ensin kymmeniä ja sitten kymmeniä pikkuisia ja vähän suurempiakin purkkeja kurpitsasäilykettä. Äiti sitten keksi erään sämpyläohjeen. Olen itse hieman muokannut sitä, joten julkaisen tässä nyt sen muokkaamani version.
 
Halkaistu kurpitsa. Käsittely: kaiva lusikalla siemenet ja vaalea höttö. Kuori esim. juustohöylällä tai kuorimaveitsellä muutama milli kovaa kuorta pois.

 
 
KURPITSASÄMPYLÄT (12 kpl)
 
400 g kurpitsaa
1/2 tl suolaa
2-3 dl vettä

2 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1 rk siirappia
1 kananmuna

1 pussi kuivahiivaa
Noin 10 dl jauhoja, itse käytin tälläisen sekoituksen:
- 2 dl Sunnuntai Durum vehnäjauho
- 3 dl Myllyn paras luomu sämpyläjauho (kaurainen maku)
- 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
(käytin siis vaan 9 desiä jauhoja. Jauhot voivat olla siis koko määrä vaikka tavallisia sämpyläjauhoja, mutta tuo minun käyttämä sekoitus, siitä tuli todella maukasta)


1. Kuori ja paloittele kurpitsa kuutioiksi. Lisää kattilaan kuutiot, 1/2 tl suolaa, 2-3 dl vettä ja keitä hiljaisella tulella kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat kypsiä. Älä heitä keitinvettä pois! Siivilöi kurpitsakuutiot ja laita ne taikinakulhoon. Ota keitinvettä 2 dl ja lisää se kuutioiden sekaan, ja soseuta sauvasekoittimella.


Kuutioitua kurpitsaa 400 g
 
Keitetyt kuutiot ja keitinvesi soseutettuna

2. Anna seoksen jäähtyä noin 42 asteiseksi (joka on kuivahiivalle sopiva). Lisää suola, öljy, siirappi ja kananmuna. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, ja lisää seokseen ja vaivaa taikinaksi.

Jauhoina voi käyttää melkein mitä jauhoja vain. Tässä minun suositukseni.

3. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 12:een osaan ja pyörittele jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna sämpylöiden nousta vielä sen aikaa kun uuni on valmis. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Pyöreät palleroiset kohoavat ja odottavat pääsyä lämpimään.
 
 
Ja näin nättejä rusketuksia siellä uunin perukolla saapi :)
 
 
Ja sitten mielikuvitusta täytteisiin!